Rozoberali novinky vo vysielaní digitálnej satelitnej televízie, rozhlasu a dát

31.05.2005 Celý región

S novinkami vysielania digitálnej satelitnej televízie, rozhlasu a dát sa oboznámilo viac ako 150 odborníkov a zástupcov firiem na 23. ročníku odborno-propag...
S novinkami vysielania digitálnej satelitnej televízie, rozhlasu a dát sa oboznámilo viac ako 150 odborníkov a zástupcov firiem na 23. ročníku odborno-propagačnej akcie SATTECH.

S novinkami vysielania digitálnej satelitnej televízie, rozhlasu a dát sa oboznámilo viac ako 150 odborníkov a zástupcov firiem na 23. ročníku odborno-propagačnej akcie SATTECH. Konala sa v sobotu 28. mája v Prešove a jej súčasťou bola výstava, seminár a obchodné rokovania.
Líder akcie Ján Luterán, šéfredaktor časopisu Solid Europe z Prešova pozitívne ocenil ďalší nárast voľne vysielaných programov a zároveň vyzdvihol pokles cien digitálnych satelitných súprav. Trh satelitných elektronických médií známy pod odbornou skratkou DVB-S z hľadiska obsahu výrazne oživili nové slovenské a české stanice TV Nautik, ČT 24, 24 CZ, Moooby TV. Tieto doplnili existujúce TA 3, Óčko, TV JOJ a tiež 22 českých a slovenských rozhlasových staníc v existujúcom balíku 1500 zahraničných programov.
Účastníci sa sústredili na viaceré otázky v súvislosti so službami a zariadeniami pre individuálny a skupinový príjem terestriálnych a satelitných signálov. Konštatovali mimoriadnu rýchlosť vo vývoji elektronických médií v digitálnej podobe. Najnovšie modely satelitných prijímačov, konvertorov a príslušenstva naživo otestovali v rámci sprievodnej výstavy prostredníctvom príjmu programu TV Nautik. Tento televízny program svojim monotematickým zameraním na vodu a prírodu najviac zaujal účastníkov akcie.
V odbornej diskusii riešili problém neprofesionálneho prístupu zodpovedných inštitúcií vo vzťahu k technológiám DVB-S a DVB-T. Súkromné firmy bez akejkoľvek pomoci štátnych organizácií už 16 rokov vynakladajú vlastné finančné prostriedky na informovanosť občanov v súvislosti so satelitnou televíziou. Verejnoprávne médiá si neplnia ani len základnú povinnosť informovať občanov o zásadných zmenách v oblasti nástupu digitálnej satelitnej televízie od roku 1997.
Luterán tiež naznačil potrebu preveriť transparentnosť financovania digitálneho terestriálneho vysielania DVB-T.
S cieľom dôslednejšie presadiť svoje záujmy rozhodli sa súkromné firmy pôsobiace v oblasti satelitnej a televíznej techniky, vytvoriť profesijné združenie, ktoré má pracovný názov SATTV.
(jj)
 

Vyberte región